Lezing stadshistoricus Cor Smit

in Algemeen

Op woensdag 11 september 2024 organiseert de stichting Vrienden van het Singelpark in samenwerking met stadshistoricus Cor Smit een lezing  waarin u wordt meegenomen in de geschiedenis van het oudste deel van de Leidse singels: de Witte Singel en de Zoeterwoudsesingel (het deel tussen Herenstraat en Lammenschansweg).

Deze delen van het Singelpark zijn nog middeleeuws en gegraven rond 1380. Zoals gebruikelijk vertelt Cor over de wijken aan weerszijden van de singel.

Binnen de singels is dat de wijk tussen Rapenburg/Steenschuur en de singels, van Noordeinde tot Korevaarstraat – met het oude Doelenterrein, de universiteit met Hortus en Sterrenwacht, het Van der Wer­fpark en de Garenmarkt.

Buiten de singels zijn dat de door de Vliet gescheiden Vreewijk en Tuinstadstaalwijk, ooit een gebied met land- en tuinbouw, blekerijen én talloze speeltuinen van welgestelde burgers, dat vanaf het eind van de 19e eeuw veranderde in een aangename woonomgeving voor iedereen.

Bent u geïnteresseerd? Kom dan op bovenstaande datum naar de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1 Leiden. Inloop is vanaf 19:30 uur. De lezing zelf start om 20:00 uur en de toegang is gratis.

Deze activiteit is mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van Wijkvereniging PAL, Stichting Comité Tuinstad-Staalwijk en Stichting Wijkcomité Vreewijk.  Met dank ook aan de Lokhorstkerk.