Ondergrondse afvalcontainers

in Academiewijk/Algemeen

De eerste van in totaal zo’n 550 ondergrondse vuilcontainers die de gemeente in de stad zal plaatsen is op 13 maart met enig feestelijk vertoon de bodem ingezakt. Wethouder Frank de Wit (D66, milieu) heeft die handeling verricht bij de Garenmarkt, ter hoogte van appartementencomplex ‘Het Kruitschip’. De komende periode worden de ondergrondse containers geplaatst in de Academiewijk en aansluitend in de rest van het centrum. In de historische binnenstad komen in totaal 175 ondergrondse containers op 125 verschillende locaties. Dit moet in september klaar zijn. Daarna komen de overige wijken aan de beurt. Het plan is dat alle 550 containers kort voor de zomervakantie van 2015 geplaatst zijn.

Ter herinnering de belangrijkste redenen voor plaatsing van deze ondergrondse afvalcontainers:

  • Een schonere, mooiere en beter beheerbare openbare ruimte in de binnenstad van Leiden. Zo wordt zwerfafval door meeuwen tegengegaan. Ook het rommelige beeld van zakken op straat (nu 2-4 keer per week) behoort dan tot het verleden.
  • Een verbetering van het serviceniveau voor de bewoners omdat men 7 dagen per week, 24 uur per dag het huishoudelijk restafval kwijt kan.
  • Voor de medewerkers van het team Inzameling van Stedelijk Beheer is het een aanzienlijke arbo-technische verbetering. (LvO)