Garenmarktplein officieel geopend

in Garenmarktplein

De stad en de wijk hebben er lang op moeten wachten maar op woensdagavond 15 juli jl. rond 23.00 uur was het dan eindelijk zover dat het plein boven de Garenmarktgarage door de aannemer kon worden ‘teruggegeven’. Met een symbolische handeling werd door een aantal hoofdrolspelers in dit project de LED-verlichting ontstoken die de grasperken omzoomt en daarmee was de opening officieel een feit.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat het een prachtige groen plein is geworden waar we met elkaar trots op mogen zijn. En dan te weten dat het maar een haar had gescheeld of er had weer ‘blik’ gestaan bovenop de nieuwe parkeergarage. Het is vooral te danken aan de inspanning en het doorzettingsvermogen van de leden van de werkgroep ‘Plein aan de Garenmarkt’, onder de bezielende aanvoering van Huub Frencken, dat het plein er uiteindelijk zo uitziet.

Tijdens de opening waren alle sprekers het over een ding eens:  dat het een plein is geworden waar iedereen blij mee is, is voor een belangrijk deel te danken aan het gegroeide vertrouwen tijdens het bouwproces en de goede samenwerking tussen gemeente, aannemer en de buurt. Het is een mooi voorbeeld van een participatieproces waarbij echt geluisterd is naar de bewoners. Helaas kunnen we dat niet van alle huidige participatietrajecten zeggen en er valt dus nog wel wat te leren van dit proces.

Naast Fleur Spijker (verantwoordelijk wethouder), Rob Janssen (omgevingsmanager) en Alex de Jong (namens bouwcombinatie Dura Vermeer-BESIX) was ook Huub Frencken een van de sprekers tijdens de opening. In zijn verhaal nam hij ons mee vanaf de eerste plannen in 2016 en ook hij benadrukte nog eens hoe belangrijk de samenwerking tussen alle betrokkenen is geweest. Maar hij wees er ook op dat het zaak is dat het ook een mooi plein blijft. Met name het gebruik als evenementenplein en het onderhoud zijn daarbij belangrijke thema’s waar binnenkort verder overleg over wordt gevoerd met de gemeente. Inmiddels is er ook een werkgroep in het leven geroepen die zich gaat buigen over de betrokkenheid van de buurt bij het onderhoud van het plein.

Benieuwd naar het hele verhaal van Huub Frencken? Klik dan hier.

(De foto bij dit artikel is van Buro JP)