Slangentoren gered van de sloop

in Langebrug

De brandslangendroogtoren aan de Langebrug in Leiden blijft behouden. Studentenhuisvester DUWO en initiatiefnemers Alice Clijncke en architect Jelle Verheijen hebben overeenstemming bereikt over de herbestemming en overdracht van de toren. Met het plan ‘de brandmeester’ willen zij de plek een nieuwe identiteit gaan geven.

De slangentoren resteert van de voormalige brandweer kazerne. Daaromheen, op de locatie van de voormalige panden van Sociale Zaken en de brandweerkazerne aan de Langebrug, komen 216 gloednieuwe kamers. Er was lange tijd geen bestemming voor de Slangentoren en sloop dreigde. Michiel Ensink, vestigingsdirecteur DUWO Leiden: ‘We zijn heel blij dat de toren behouden kan blijven. Ik ben erg enthousiast over de plannen die er nu liggen.’

De ruimte om de slangentoren zal worden ingericht als stadstuin. De bestaande laagbouw aan de toren wordt getransformeerd tot een glazen aanbouw dat dient als entree en ontmoetingsruimte en wordt voorzien van een groen dak. De toren met daarin het oude kerkraam uit het doopvont wordt verbouwd tot kleinschalige werkstudio’s. ATELIER jelle verheijen zal zich hier gaan vestigen. Op de website www.debrandmeester.nl kan men de voortgang van het project volgen.

Zie onze eerdere berichten: Geen sloopvergunning en Bezoek aan de slangentoren.